Visie

Het vak verpleegkunde is een cruciaal onderdeel van de gezondheidszorg wat zich bezig houdt met bevorderen, behouden en herstellen van de gezondheid van individuen, gezinnen en gemeenschappen. Het vak wat ik later ga beoefenen is ontzettend divers en hieronder vertel ik meer over verpleegkundig leiderschap, een leven lang leren en de actuele ontwikkelingen.

Persoonlijke visie

Verpleegkundig leiderschap, een begrip waar iedereen een eigen blik op heeft. Voor mij is verpleegkundig leiderschap zoals Hamel (2017) dat omschrijft: 'Door het tonen van leiderschap kun jij als verpleegkundige invloed hebben op de kwaliteit, effectiviteit en persoonsgerichtheid van de zorg.' Het stukje persoonsgerichte zorg vind ik erg belangrijk. Ik zal de patiënt nooit het gevoel willen geven dat er onrust, haast of niet genoeg tijd is voor diegene. Inmiddels heb ik 3 verschillende stages gehad en in elke stage heb ik terug zien komen dat ik persoonsgerichte zorg cruciaal vind bij dit vak. Ook vind ik het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen als verpleegkundige, een leven lang leren is hierbij essentieel. Het continu bijwerken en uitbreiden van kennis draagt bij aan mijn professionele groei en expertise. Ik geloof dat dit helpt bij het verbeteren en handhaven van de kwaliteit van zorg die ik bied. Bovendien wil ik toekomstige collega's en zorgprofessionals hierin begeleiden door als rolmodel te fungeren en ondersteuning te bieden binnen het team, streef ik ernaar een positieve invloed te hebben op onze gezamenlijke zorgverlening. Het stimuleren en beïnvloeden van een team zal dan ook zorgen voor de beste zorg voor patiënten (V&VN, z.d.).

Een leven lang leren is binnen het vak verpleegkunde is van groot belang. Met de continue veranderingen in de zorg is het belangrijk om te blijven leren, kennis te verbreden en flexibel te zijn. Op die manier kan je namelijk over al zorg leveren in verschillende dynamische omgevingen. Het ondernemen van activiteiten die mijn deskundigheid bevorderen, zoals het volgen van trainingen en scholingen, evenals het toepassen van Evidence Based Practice, speelt hierin een belangrijke rol. Ik vind het persoonlijk ook boeiend om nieuwe kennis op te doen en deze in de praktijk te brengen bij de uitoefening van mijn beroep. Op deze manier streef ik ernaar de kwaliteit van de zorgverlening naar een hoger niveau te tillen.

Ontwikkelingen en trends

Vergrijzing en werkdruk

Het landschap van de zorg, zoals dat mooi is verwoord, veranderd door de jaren heen. Volgens De Jong et al. (2022) was in 2021 het percentage van 65-plussers opgelopen naar 19.8%. De voorspelling is dat in 2035 het percentage al naar 24.4% is gestegen en in 2040 zal de vergrijzing doorlopen tot 25.1%. De hoeveelheid ouderen zal dus toenemen, waardoor er meer vraag naar zorg zal zijn. Uit onderzoek bleek ook dat de uitstroom van werknemers binnen de zorg groter was dan de instroom (Peters, 2023). Beide redenen zorgen ervoor dat de werkdruk zal toenemen in de zorg. Daarbij komt ook kijken dat door de vergrijzing meer mensen met pensioen zullen gaan en dus ook voor extra werkdruk zullen zorgen (Peters, 2023). In 2022 gaf 51.9% van het personeel in de verpleging al aan dat de werkdruk als te hoog werd ervaren. 

Naar mening is het belangrijk om goede zorg te leveren voor je patiënten, maar dit kan alleen wanneer ik bewust bezig ben met mijn grenzen aangeven. Grenzen aangeven is ook wat hoort bij verpleegkundig leiderschap. Je moet in staat zijn om tijdig om hulp te kunnen vragen en daarbij dus goed kan reflecteren en samenwerken met collega's op de werkvloer. Dit geldt ook andersom, het hebben van inlevingsvermogen en de inschatting kunnen maken wanneer collega's juist hulp nodig hebben is ook een kwaliteit die past binnen verpleegkundig leiderschap.

Om de werkdruk te verminderen, is het cruciaal om het personeelstekort in de komende jaren aan te pakken. Dit kan bereikt worden door het verpleegkundig beroep aantrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door salarisverhogingen. Om dit doel te bereiken, is een goede samenwerking nodig tussen verschillende partijen op zowel micro-, meso- als macroniveau.

Technologie

Uit onderzoek blijkt dat de afgelopen 5 jaar en de aankomende 15 jaar de technologie binnen de zorg is toegenomen en alleen maar meer zal toenemen (Technologie en Zorguitgaven | Volksgezondheid Toekomst Verkenning, z.d.). Dit gaat over kleine veranderingen, zoals online gesprekken met artsen, instructievideo's en gezondheidapps tot aan grote projecten zoals robots die operaties kunnen uitvoeren. De voorbeelden van online gesprekken met artsen en gezondheidsapps vallen onder e-health. E-health is gebruik maken van informatie- en communicatietechnologie in de zorg Met e-health wordt het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in de zorg bedoeld (E-health (Digitale Zorg) | RIVM, z.d.). Volgens Nictiz (2023) is E-health onmisbaar geworden binnen de zorg en uit hun onderzoek blijkt dat e-health de werkdruk kan afnemen, omdat zorg meer op afstand kan worden aangeboden. Daarbij hebben patiënten ook meer de leiding binnen hun eigen zorgproces.

Het invoeren van E-health in de zorg vereist specifieke kennis en training. Het is cruciaal om zorgvragers en hun naasten hierbij te betrekken voor een succesvolle gezamenlijke besluitvorming. Als zorgverlener betekent dit dat je voortdurend bezig bent met het leren, overdragen en toepassen van nieuwe technologieën en inzichten. Dit proces is een integraal onderdeel van een leven lang leren.

Mijn toekomstig vakgebied

Als student verpleegkunde heb ik nog niet duidelijk wat ik later voor specifiek beroep wil beoefenen. Binnen de zorg zijn er eindeloze mogelijkheden om leren, ontwikkelen en ontdekken. Verschillende stages hebben mij geleerd dat ik veel waarde hecht aan zelfstandigheid binnen een fijn team van leuke collega's. Zelfstandigheid vind ik fijn, maar een team waarbij ik kan leren, ontwikkelen en waar we elkaar kunnen uitdagen zorgt ervoor dat ik als verpleegkundige geprikkeld blijf om altijd mijn kennis te blijven vergroten. 

Ik weet van mijzelf dat ik nog lang niet klaar ben met leren en dat ik graag tijdens mijn studie nog zoveel mogelijk nieuwe ervaringen wil opdoen. Mijn keuzes voor mijn deskundigheidsbevorderende activiteiten zijn daarom ook erg verschillend. Zelf heb ik nog geen ervaring in de GGZ, dus verslavingszorg was compleet onbekend gebied voor mij. Voor mij was dit de eerste keer een optie om te proeven van dit onbekende, maar interessante, gebied. Ook heb ik stages gelopen in zorgsettings waarbij agressie vrijwel nooit voor is gekomen. De workshop 'agressiehantering' was daarom ook een makkelijke keuze voor mij. Daarnaast was de workshop 'coachen en leiderschap' ook voor de hand liggend, dit is voor mij een belangrijke competentie als het gaat om verpleegkundig leiderschap en hierin is er zeker ruimte voor mij om in te groeien. Mijn externe activiteiten hebben mij nieuwe ervaringen op de OK gegeven en nieuwe inzichten over de ouderenzorg. Verdere uitleg over mijn keuzes van deskundigheidsbevorderende activiteiten zijn onder het kopje 'Deskundigheidsbevordering' te vinden. 

Als toekomstige verpleegkundige weet ik nog niet precies welke richting ik wil inslaan, maar ik sta open voor alle verschillende mogelijkheden. Deze mogelijkheden bieden mij de kans om verschillende specialisaties te verkennen en mijn passies te ontdekken. Het mooie aan de zorg is dat het voortdurend in ontwikkeling is, wat mij de mogelijkheid geeft om een leven lang te blijven leren. Ik zie dit als een reis waarin ik continu nieuwe vaardigheden en kennis opdoe, zowel voor mijn persoonlijke groei als voor de verbetering van de zorg die ik bied. Deze leergierigheid stelt mij in staat om mij aan te passen aan veranderende zorgbehoeften en om steeds de beste zorg te verlenen aan mijn patiënten. Ik kijk ernaar uit om mijn carrière met nieuwsgierigheid en toewijding te benaderen, altijd gericht op het leveren van hoogwaardige zorg en het blijven ontwikkelen van mijn professionele competenties.


© 2024 Reisblog van Adam. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin