Deskundigheidsbevordering

Interne workshops

Verslavingszorg

Als eerste interne workshop heb ik verslavingszorg gevolgd. De keuze voor verslavingszorg was, omdat ik nog geen ervaring heb binnen een GGZ instelling. Door de workshop wilde ik erachter komen hoe het werk van een verpleegkundige eruit kan zien, omdat 2 ervaringsdeskundige de workshop gingen verzorgen. De ervaringsdeskundigen hebben mij veel over hun vak kunnen vertellen. Ik vond het ontzettend interessant om te leren hoe zij personen heel goed kunnen lezen en ook de inschattingen kunnen maken wanneer er meer nodig is dan alleen een geruststellend gesprek. 

Door het maken van een behandelplan voor de workshop heb ik de kwaliteit van persoonsgerichte zorg geleverd, wat binnen verpleegkundig leiderschap valt. Tijdens mijn studie zou ik graag nog een keer binnen een GGZ een dag mee willen lopen, om in de praktijk hier nog meer in te leren. 

Agressiehantering

Mijn tweede interne workshop ging over agressiehantering. Uit onderzoek blijkt dat sinds corona 40% van medewerkers uit de zorg te maken hebben agressie en daardoor hun eigen psychische gezondheid zien verslechteren (Agressie in de Zorg, 2022). Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt, maar het geeft mij een onzeker gevoel om niet te weten wat ik moet doen in zo'n soort situatie. Ik vind het belangrijk om sterk in mijn schoenen te staan en dat ik weet hoe ik mijzelf in veiligheid kan brengen en iemand anders kan kalmeren met de juiste tips en tricks. Voor mij was de keuze agressiehantering daarom voor de hand liggend. Deze workshop heeft mij mondelinge en fysieke handvaten gegeven voor in de toekomst. Het gesprek aangaan, maar ook het stukje fysieke verdediging is aanbod gekomen. Ook heb ik meer mijzelf leren kennen, omdat ik erachter ben gekomen dat ik sneller de confrontatie aanga in plaats van dat ik deze uit de weg ga. Daardoor weet ik dat wanneer er een situatie afspeelt waarin ik moet optreden dat ik de leiding kan nemen, wat ook een kwaliteit is die past bij verpleegkundig leiderschap.

Coachen en leiderschap

Mijn derde workshop ging over coachen en leiderschap. Deze workshop wilde ik graag volgen om mijn kwaliteiten hierin verder te ontwikkelen, omdat deze kwaliteiten ook echt bij verpleegkundig leiderschap hoort. Tijdens deze workshop hebben we geleerd hoe we elkaar het beste kunnen coachen tijdens een gesprek. Erachter komen wat iemand wil verbeteren is soms moeilijker dan het lijkt, hier heb ik geleerd om echt de tijd te nemen om de zorgvrager zelf te laten nadenken. Ook het bedenken van een oplossing moet komen vanuit de zorgvrager en niet vanuit de zorgverlener, hier heb ik tijdens mijn gesprek ook de focus opgelegd. Deze workshop heeft mijn gesprekstechnieken weer een opfris beurt gegeven en ik ben tevreden met het resultaat.


Externe activiteiten

Theatervoorstelling VerpleegThuis, Teun Toebes

Inmiddels heb ik al ervaring in de ouderenzorg door mijn stage in een verpleeghuis, maar zoals je al leest zeg ik verpleeghuis terwijl Teun dit verpleegthuis noemt. Ik wilde graag als externe activiteit naar de theatervoorstelling van Teun Toebes. Dit gaat over de ouderenzorg in Nederland en hij vergelijkt ook de zorg met andere landen zoals Japan, Spanje, België etc. en wat was dit leerzaam. Hoe hij kijkt naar de ouderenzorg en hoe dit volgens hem anders zou moeten was voor mij een 'eye opener'. Hij vindt dat ouderen in Nederland opgesloten zitten, wat op een gesloten PG-afdeling eigenlijk ook waarheid is. Ouderen, ook met dementie, zouden volgens Teun gewoon opgenomen moeten worden in de samenleving in plaats van in hokjes in een verpleeghuis. Hij woont zelf vrijwillig in een verpleeghuis en laat zo zijn publiek een kijkje nemen in zijn leven. Deze show heeft mij zoveel nieuwe informatie en een hele andere kijk op de ouderenzorg gegeven. Mijn mening en ervaring binnen de ouderenzorg was niet zo positief, maar deze show heeft de deur naar ouderenzorg toch weer op een kier gezet, om in de toekomst misschien hier meer onderzoek naar te doen. Deze onderzoekende houding is wat voor mij past bij verpleegkundig leiderschap.

Dag meelopen op de OK

Zoals eerder aangegeven wil ik tijdens mijn studie nog zoveel mogelijk proberen en leren binnen de zorg. Een dag meelopen op de OK was toch als een kleine droom voor mij. Wanneer ik vroeger aan verpleegkunde dacht dan stelde ik mij een groot ziekenhuis voor met operaties, een soort 'Grey's Anatomy'. Om als externe activiteit dan een hele dag mee te kunnen lopen op de OK was voor mij super gaaf. Binnen het Reinier De Graaf Gasthuis heb ik deze kans gekregen. Ik stond de hele dag op de OK Gynaecologie, dus ik heb onder andere voor het eerst een geboorte mee mogen maken via een keizersnede. Ook heb ik een spoedpatiënt meegemaakt die al 3 liter bloed had verloren na een bevalling. De hele dag heb ik zoveel indrukken gehad, maar desondanks heb ik met heel veel plezier de hele dag de OK gezien. Hoe de zorg als een geoliede machine werkt op een OK is heel bijzonder. De kwaliteit van samenwerkingspartner komt heel duidelijk in beeld op die manier. Na deze ervaring op de OK, is mijn zorg-hart hier toch wel iets sneller van gaan kloppen.

© 2024 Reisblog van Adam. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin